Over Amstelwijs
Bij Amstelwijs geven we onderwijs met een plus. Naast een solide basiskwaliteit richten we ons op de brede ontwikkeling van leerlingen. We besteden extra aandacht aan belangrijke vaardigheden zoals eigenaarschap, intrinsieke motivatie, reflectie, onderzoekend leren en talentontwikkeling. Onze scholen zijn veilige plekken waar kinderen zichzelf kunnen zijn en waar ze gestimuleerd worden om te groeien, zowel persoonlijk als in verbinding met anderen. Door nauwe betrokkenheid met de gemeenschap zorgen we voor een omgeving waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen, met oog op hun toekomstige plek in de maatschappij. Als lerende organisatie werken we vanuit onze kernwaarden: verbinding, eigenaarschap, vertrouwen en plezier.
Onze Identiteit
Bij Amstelwijs staan we voor openbaar onderwijs, waar iedereen welkom is: elke leerling en medewerker, ongeacht afkomst, godsdienst, levensovertuiging, geslacht, politieke voorkeur of seksuele geaardheid. Onze scholen vormen een gemeenschap die werkt op basis van de normen en waarden die centraal staan in de Nederlandse democratische samenleving. We streven ernaar om iedereen – medewerkers, ouders en leerlingen – actief te betrekken bij het onderwijsproces.
Ontmoeting en dialoog zijn essentieel binnen Amstelwijs. We staan open voor verschillende achtergronden en opvattingen en zien verschillen niet als obstakels, maar als een verrijking. In ons onderwijs staat gelijkwaardigheid centraal, waarbij we geen enkele zienswijze boven een andere plaatsen. Zo creëren we een veilige en respectvolle omgeving waar iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te zijn en van elkaar te leren.
Soorten onderwijs bij Amstelwijs
Onze scholen hebben ieder een eigen gezicht en profiel, afgestemd op de kinderen, ouders en buurt waarin ze staan. Naast scholen die regulier onderwijs bieden, heeft Amstelwijs ook scholen voor Montessori-onderwijs, speciaal basisonderwijs (SBO) en Integrale Kindcentra, waar onderwijs en buitenschoolse opvang samengaan. Zo voelt iedereen zich thuis bij Amstelwijs!
Bij de reguliere scholen van Amstelwijs ligt de nadruk op het bieden van kwalitatief hoogstaand basisonderwijs, waarin de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen centraal staan. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Kinderen leren in hun eigen tempo, waarbij er ruimte is voor verschillen in leerstijl en behoeften. Dit zorgt voor een veilige en stimulerende leeromgeving waarin ieder kind zichzelf kan zijn.
Reguliere scholen bij Amstelwijs zijn nauw verbonden met hun omgeving en werken actief samen met ouders en lokale partners. Deze samenwerking zorgt voor een hechte gemeenschap, waarin kinderen, ouders en docenten samen werken aan de ontwikkeling van de leerlingen. De scholen richten zich op een breed aanbod van activiteiten, waardoor kinderen de kans krijgen om hun talenten te ontdekken en zich voor te bereiden op hun plek in de maatschappij.
Amstelwijs biedt ook Montessori-onderwijs, waarbij het onderwijsprincipe ‘leer mij het zelf te doen’ centraal staat. Binnen deze onderwijsvorm krijgen kinderen veel autonomie en verantwoordelijkheid in hun leerproces. Ze worden gestimuleerd om zelf keuzes te maken en werken met speciaal ontwikkelde leermaterialen. De leeromgeving is zo ingericht dat kinderen in vrijheid kunnen leren en ontdekken, wat hun intrinsieke motivatie vergroot en hun zelfstandigheid bevordert.
Montessori-scholen binnen Amstelwijs werken met heterogene leeftijdsgroepen, waardoor kinderen niet alleen leren van de docent, maar ook van elkaar. Dit bevordert sociale vaardigheden en geeft kinderen de kans om zowel begeleid als zelfstandig te werken. Naast de basisvakken wordt er veel aandacht besteed aan de emotionele en sociale ontwikkeling van het kind, wat zorgt voor een evenwichtige groei op alle fronten.
Het Speciaal Basisonderwijs (SBO) binnen Amstelwijs richt zich op leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben vanwege leer- of gedragsproblemen. Deze scholen bieden een kleinere klassenstructuur en meer intensieve begeleiding, waardoor er extra aandacht is voor de specifieke behoeften van ieder kind. Het onderwijsprogramma is flexibel en aangepast aan het ontwikkelingsniveau van de leerlingen, zodat ieder kind op zijn of haar eigen manier kan groeien.
Binnen het SBO staat de samenwerking tussen leerkrachten, ouders en specialisten centraal. Door deze samenwerking wordt er een op maat gemaakt leerplan ontwikkeld, dat zowel de cognitieve als de sociaal-emotionele ontwikkeling ondersteunt. De SBO-scholen binnen Amstelwijs hebben als doel de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op een plek in het reguliere onderwijs of in de samenleving, door hen de vaardigheden en het zelfvertrouwen mee te geven die ze nodig hebben.
Amstelwijs heeft ook Integrale Kindcentra (IKC), waar onderwijs en buitenschoolse opvang naadloos in elkaar overgaan. Op deze locaties werken onderwijsprofessionals, kinderopvangmedewerkers en andere specialisten samen om een doorgaande lijn te creëren in de ontwikkeling van het kind, van baby tot tiener. Door deze samenwerking krijgen kinderen een stabiele en vertrouwde omgeving waarin zij zowel tijdens als buiten schooltijd kunnen leren en groeien.
De Integrale Kindcentra bieden een breed scala aan activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van sociale, cognitieve en motorische vaardigheden. Door de integratie van onderwijs en opvang, kunnen ouders rekenen op een samenhangende aanpak die het beste biedt voor hun kind, zowel op school als na schooltijd. Deze aanpak zorgt ervoor dat kinderen zich in een vertrouwde omgeving optimaal kunnen ontwikkelen, in nauwe samenwerking met ouders en de buurt.
De ambities van Amstelwijs
Wil je meer weten over de ambities van Amstelwijs? Lees dan verder in ons Strategisch Meerjarenplan 2024-2028.
Download Strategisch PlanOnze Visie op…
Onze openbare identiteit vormt de basis voor onze visie op burgerschap. Wij zien het als een belangrijke taak van de school om kinderen voor te bereiden op hun rol als respectvolle, betrokken wereldburgers in een duurzame samenleving. Daarom zorgen we ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met diverse overtuigingen, godsdiensten en culturen. Door elk kind toegang te bieden tot hoogwaardig onderwijs, dragen we bij aan gelijke kansen voor iedereen om zich volledig te ontwikkelen.
Bij Amstelwijs hanteren we de Rijnlandse organisatiefilosofie, waarbij de organisatie in handen ligt van de vakmensen. Onze overtuiging is dat onze gezamenlijke ambitie – onderwijs met een plus – het beste wordt gerealiseerd door de mensen die direct betrokken zijn, met ondersteuning van schoolleiders, staf en bestuurders. Daarom hebben wij geen bestuurskantoor, maar een ondersteuningskantoor en ons beleid wordt niet ‘bovenschools’, maar ‘samenschools’ gemaakt.
Wij werken vanuit gelijkwaardigheid: iedereen draagt, vanuit zijn of haar eigen rol, bij aan onze gezamenlijke doelen. In plaats van top-down te sturen op resultaat via protocollen en procedures, kiezen wij voor verbinding, vertrouwen en een gedeelde visie. Fouten maken mag bij ons, omdat we daarvan leren en beter worden. Wij sturen op gedrag en processen en zien horizontale wederzijdse beïnvloeding – door elkaar te inspireren en verantwoording af te leggen – als de beste manier om onze doelen te bereiken.
Binnen de Rijnlandse organisatievisie past geen onderwijsmodel dat van bovenaf wordt opgelegd. Elke school binnen Amstelwijs heeft een eigen identiteit en geeft op unieke wijze invulling aan het onderwijs. Wat ons verenigt, is onze openbare identiteit en onze kernwaarden: verbinding, eigenaarschap, vertrouwen en plezier. Daarnaast delen we een collectieve ambitie: primair onderwijs met een plus.
Onze scholen bieden niet alleen een solide basis in kennis en vaardigheden, maar besteden ook extra aandacht aan eigenaarschap, intrinsieke motivatie, reflectie, onderzoekend leren en talentontwikkeling. Deze ‘samenschoolse’ onderwijsvisie, gebaseerd op onze openbare identiteit en gedeelde kernwaarden, zie je terug in de aanpak van al onze scholen.
Jaarverslagen
In ons jaarverslag kijken we terug op onze voortgang ten opzichte van de strategische agenda. Elk jaar publiceren we een nieuw verslag, waarin we laten zien hoe Amstelwijs ervoor staat, welke uitdagingen we zijn tegengekomen en welke resultaten we hebben behaald.
Bekijk hier de jaarverslagen van voorgaande jaren.
De scholen van Amstelwijs
Hieronder vind je een overzicht van de 11 unieke scholen van Amstelwijs, elk met hun eigen karakter en visie op onderwijs.
Amsteltaal
MKC Mio Mondo
Jan Hekman
De Zwaluw
Piet Hein
Michiel de Ruyter
De Bloeiwijzer
De Westwijzer
Montessorischool De Linde
Kindercampus King
De Pioniers
Intelligence plus character – that’s the goals of true education
Martin Luther King